Jumaat, Februari 10

10 KESAN KURANG TIDUR !

#6

saturday , 11 / 02 / 2012


asalammualaikum , 

 

baju dengan topi doodle tu bukan kene jerawat yee , hihi  xD 
corak polkadot lah (!) heeeeeee   


manusia memerlukan tidur yang cukup setiap hari , sekurang - kurangnya kita wajib tidur selama 8 jam setiap hari untuk mengekalkan kesihatan dan kecergasan badan . banyak kesan - kesan yang menakutkan dan menyeramkan kalau kita tak mengambil tidur yang cukup . 

kebanyakkan remaja masa kini , faktor utama tidur lambat ialah study malam - malam sampai lah ke subuh . nak jadi pelajar cemerlang kononnye ? cehhh , geli je aku taip . haha . memang ada yang yang study macam tu tapi aku rasa kan cuma 10 % je kot tu . yang lagi 90 % tu lebih cenderung dengan laman sosial . perlu ke aku senaraikan laman sosial yang melekakan tu ? ehemm , tak perlu lah . korang mesti dah tahu kan ? kehkeh  

cuba korang bayangkan , online laman sosial sampai pepagi buta tu kan ? macam lah tak ada hari esok . mesti jugak nak all out katanya (korang tersenyum sebab terasa :p) . aku pun macam tu jugak sebenarnye , ehemmm . diam ! haha . okey , aku nak share lah KESAN - KESAN tak cukop tidur ni , usha cepat :)  

1. mengantok
kenapa korang cebik bibir ? betol kan ape aku taip tu ? haha 

2.  eyebag  
tahu tak ape tu eye bag ? alah benda yang muncol wane coklat dekat bawah mata tu . kalau perempuan , dah tak comel kalau eye bag besar nak mati -,- *terasa 

3 . lesu 
korang rasa macam bengong je , blurr sepanjang hari *aku selalu macam tu

4 . mudah mati pucuk 
haaa , macam tak best je kan ? HAHA ! orang lelaki kena alert okey *malu 

5 . emosi tak stabil 
korang rasa nak hangin je satu badan , padahal salah diri sendiri . opppsss 

6 . mudah dapat penyakit 
err , penyakit jantung dan serangan angin ahmar *-,- 

7 . mudah menjadi gemok 
selagi mata tak tutup , keja nak makan je . kan ? haha *terasa lagi 

8 . pembesaran tak sihat ? 
pendek atau ketot kot , entah :p 

9 . mudah lupa 
cepat nyanyuk kot , wakaka 

10 . selalu menguap 
sebab kurang tidur lah tu , haha


kan ? bahaya jugak kalau tak cukup tidur ni . so , mari lah kita mencukupkan tidur agar dapat menjamin kecergasan dan kesihatan badan . hari sabtu macam ni , elok kita meluangkan masa bersama katil dan bantal . lupakan sekejap awek(s) dan pakwe(s) korang tu . kesihatan lagi penting . okey ! haha 


sekian :) 
*sumber dari goooogle , buku dan pengalaman sendiri . cehhhh 

7 ulasan:

[ wanni ] berkata...

yelah yelah, nak pergi tidur ni, hihik~

Nurain Ali berkata...

kita pun eyebag sejak ting 3 sebab selalu tidur lambat.

HeyFatso berkata...

@[ wanni ]haha , hari ni pedulikan pakwe(s) okeyy ? heeeee xD

HeyFatso berkata...

@Nurain Aliayoo eye bag tu menakotkan ! -,- kan ?

iema ツ berkata...

haha .. kesan no 8 tu mcm ada kena mengena ja .. huhu

HeyFatso berkata...

@iema ツye ? sebenar nye tak berapa suke dengan kesan no 8 tu . haha xD

Nur Filza Wahi berkata...

@HeyFatso abes lha sye nnt.. ish3